Top

Schitterend afval


       Blogs over SCHITTEREND  AFVAL / GLAMOUR TRASH     Why New?Get Used! Manon Ruijgrok Woonideeenzo        Why new, get used Blog Manon Ruijgrok Woonideeenzo Maoui        why new? get Used! Manon Ruijgrok Woonideeenzo        Why New? Get Used! Manon Ruijgrok Woonideeenzo


esprit wave fauteuil hergebruik upcyling blog

Doe jij het ook??

13 juni 2017

Hergebruiken bedoel ik...upcyclen... Deze stoel is gekocht op Marktplaats. Dit ziet er nu toch als nieuw uit? Ja het is wat werk: eerst mallen maken, naaien, passen & meten, naden afwerken, nog een keer passen tot je tevreden bent.
Upcyclen is ook je oude, vale, vieze of saaie stoel/fauteuil een make-over geven. Zelf doen of uitbesteden. Met het grote aanbod van stoffen die je online kan bestellen - de goede leverancier sturen op aanvraag gratis een paar verschillende stof monstertjes – is er keuze genoeg.

Als je je interieur verandert ben je niet klaar met een andere kleur op de muur. Vaak gaan gestoffeerde meubels ook de deur uit. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Niet goed voor je portemonnee en belastend voor het milieu (zie mijn eerdere blog over spullen kopen). Of het nu je bank, eetkamer stoelen of die heerlijk zittende fauteuil is: ga het zelf of laat het stofferen! Zo kocht ik deze fauteuil natuurlijk niet. Deze draaiende Esprit Wave fauteuils zijn niet meer te koop, maar ze staan regelmatig op Marktplaats. Het voordeel van deze stoel is dat de stof afritsbaar is. Het is een hoes. Als je wil kan je bij elk veranderend interieur de fauteuil aanpassen. Een mooiere wereld begint in je huis! ps: deze is nog te koop!
hans ubbink nespresso jurk hergebruik

Zelfs Hans Ubbink doet het!

31 mei 2017

Wat dan? Hergebruiken, upcyclen dus. Hij maakt een jurk met Nespresso cupjes. Kijk maar op Facebook. Gaaf hoor! Goed voorbeeld doet volgen. Je kan nog veel meer mooie dingen maken met deze kleurrijke aluminium cupjes die je normaal weggooit of inlevert.

Ik heb nooit BNR radio aanstaan, maar vanochtend wel. Een interview met Bas Welling over de aandacht om ook de design wereld actief te betrekken bij het het klimaat. En met design hebben we het niet alleen over dure kleding en meubels, maar alle spullen die nieuw ontworpen, gemaakt en verkocht worden. Van kopjes tot speelgoed. Alles valt voor mij samen: in mijn vorige blog sprak ik over de CO2 uitstoot bij het vervoer van spullen die wij kopen. De bewustwording om minder nieuw te kopen komt langzaam op gang. Een mooie ontwikkeling. Doe je ook mee?


tafeltje van autoband WoonideeEnzo

Gratis tafeltje


26 mei 2017

Ik had een klein tafeltje nodig. Maar wel een waar ik wat spullen in kwijt kon. Spullen als waxinelichtjes, afstandbediening en onderzettertjes.
Het geval is dat we een tamelijk groot huis hebben ingeruild voor een appartement. Less house, more Home. Kinderen de deur uit, minder ruimte nodig, lagere woonlasten dus meer geld voor leuke dingen en meer tijd omdat ook het schoonmaken minder tijd kost.

Dus dat tafeltje: ik zag bij mijn garage een paar autobanden in de container liggen. Of ik er een mee mag nemen vroeg ik. Dat mocht. Mijn plannetje had zich in mum van tijd in mijn hoofd gevormd. Tijdens de verhuizing was de plaat van de dolly of hondje (om zware spullen te vervoeren) stuk gegaan. De wieltjes waren nog prima te gebruiken. Onder de band gemonteerd. Een stuk MDF dat ooit over was heb ik rond gezaagd en aan de binnenkant van de band gelegd (voor de spulletjes). Een groot dienblad dat ooit was aangeschaft voor het kookeiland was nu te groot voor de kleinere keuken. En dit is het resultaat. Ik heb niks gekocht en het tafeltje is er!


zeecontainer schip grootste

Why new? Get Used!

18 mei 2017

Regelmatige kijk ik op maandagavond naar het programma 'Groen Licht', zo ook afgelopen maandag 15 mei. Een van de onderwerpen was - what's new - de CO2 uitstoot. Uit onderzoek blijkt dat de grootste uitstoot van CO2 wordt veroorzaakt door het kopen van spullen: niet alleen het fabriceren ervan maar vooral door het vervoer: de schrijfster van het boek "De verborgen impact", Babette Porcelijn die in de uitzending geïnterviewd werd vertelde dat de uitstoot van de 16 grootste zeecontainer schepen (en dat is maar een klein deel van de 100.000-den die er varen) even veel CO2 uitstoten als alle auto's op de wereld bij elkaar!
Minder spullen kopen zou een groot verschil maken om de uitstoot te verminderen. Hoe creatief zijn wij? Je kan spullen bijvoorbeeld kopen bij een kringloopwinkel of spullen lenen die je niet vaak nodig hebt (Peerby). Sinds enige tijd is er in Utrecht "de Deelkelder" waar je voor een klein bedrag spulletjes kan lenen. Re-use, Reduce, Recycle.. Alle kleine beetjes helpen. Why new? Get Used!


Ik ben gek op oude (bouw)materialen

9 mei 2017

Op zoek naar een specifiek item komt het regelmatig voor dat ik verdwaal. Niet letterlijk maar zittend achter de computer. Ik zal je in het kort vertellen hoe dat gaat.
Ik zoek een eettafel. Oud. Met-een-verhaal. Voor een klant die absoluut geen ‘standaard’ /nieuwe tafel wil hebben. Uniek.Moet.Het.Zijn.

Voor deze leuke en uitdagende opdracht begin ik op Pinterest, kom bij Etsy terecht en ga bij Combitex langs. Even later zit ik in Amsterdam bij Vandijkenko en Neef Louis en bevind me even later in Waalwijk bij Fabrieknl. Onderweg kom ik andere mooie dingen tegen en realiseer me -soms pas na een half uur - dat ik een opdracht heb. Snel sla ik de 'afgedwaalde' sites op en ga weer verder met mijn opdracht.
Ik heb inmiddels een hele lijst van sites die mooie ideeën of spullen hebben. Wie weet komen deze van pas bij een andere klant! Mijn weg vervolg ik en kom bij terecht bij RestyleXL en dan zit ik ineens in Hardenberg bij Rene Houtman. Mijn zoektocht eindigt dit keer bij Jan van IJken -Oudebouwmaterialen - in Eemnes.
Daar ga ik met mijn klant naartoe - ja we stappen nu echt in de auto - en daar zullen we vast slagen om de gewenste grote eettafel te laten maken.
villa welpeloo Superuse studio

Van schroothoop tot goudmijn

30 april 2017

De keukenladen zijn gemaakt van afgedankte billboards, de wanden van de badkamers zijn koffiefilterhouders die tot een gladde zwarte kunststof zijn gemalen en geperst. De armaturen van de spots die de schilderijen verlichten zijn metalen baleinen van kapotte paraplu’s. De constructiebalken waren ooit onderdeel van een textielmachine en de gevels zijn bekleed met de houtjes van afgedankte haspels van een Twentse kabelfabriek.
Dit woonhuis in Enschede, Villa Welpeloo van 2012Architecten, is het uithangbord van een nieuwe generatie jonge architecten die afval op waarde weet te schatten als bouwmateriaal. Met hun gebouwen – sommige tijdelijke, andere permanent – zetten ze de conventionele ideeën over wat waardevol of waardeloos is op z’n kop.
Bureaus als 2012Architecten in Rotterdam, Studio Elmo Vermijs in Koog aan de Zaan en het Haagse Refunc werken allemaal met materiaal dat ze van de vuilnis redden en opnieuw tot leven brengen. Van schroothoop tot goudmijn.
Tekst: overgenomen uit NRC, Tracy Metz, 21 april 2011Oude bank onherkenbaar getransformeerd!

12 april 2017

En ik heb het niet over een zitbank! Kan je je voorstellen dat dit gave interieur bestaat uit bankkluisje, de sloten en archief planken van een oude (Rabo)bank? Als je heel goed de details bekijkt zie je het vast.

Ingenieus bedacht en strak uitgevoerd. "Transformatie van waarde" noemen de makers, Refunc, het. En dat is het zeker, hergebruik ten top! 500 kluisdeurtjes zijn getransformeerd tot ontmoetingspunt, 300 cassettes zijn gebruikt voor wanden, 400 kluissloten zijn verwerkt in tafels en balies en tot slot de archiefplanken die zijn toegepast in de publieksruimte.

Of het nu de planken, de kluisje of de cassettes zijn: het is stuk voor stuk uit elkaar gehaald, ge- en verzaagd, gelast en heel veel gemonteerd. Interieur Design gemaakt van en met met trash!
Kijk de vimeo voor een indrukwekkend verslag.

Bron: Facebook, Refunc Rabobank Maarssen by Refunc
Op de fles gaan

5 april 2017

Je ziet ze overal liggen op straat, in de goot, in de berm: flessendoppen in allerlei kleuren: groen, rood, roze, grijs en ga zo maar door.
Verpakkingsmateriaal dat door Elze van den Akker wordt omgetoverd in knopen.

Elze van den Akker kwam ik in voor het eerst tegen rond januari 2012. Niet live, nee op tv. Ze zat, in het (toen nog) Net 5 programma “Ik begin”. Ook een ‘hergebruikster’. Vandaar mijn interesse. Ze liet daar zien hoe ze de verpakkingen van 2 liter kannen melk bewerkte en er gave lampenkappen van maakt.

Ik blijf haar volgen. Haar volgende project dat ze aanpakte zijn de eerder genoemde flessendoppen. Oproepen op Facebook en hulp van haar vrienden en kennissen zorgden er voor dat volle enveloppen met doppen haar richting op kwamen. En ze maakt er knopen van! Zo gaaf die inzet en samenwerking met onbekenden!

Elze timmert nog steeds aan de weg en maakt veel meer gave items met gevonden en verzameld afval.


tide chandelier

Schitterende troep!

29 maart 2017

Van het woord afval word je meestal niet blij. Misschien wel van al het moois dat er mee gecreëerd wordt!

Dat er van aangespoeld materiaal iets uitzonderlijks kan worden gemaakt als een veelkleurige plastic kroonluchter, de "Tide Chandelier" van Stuart Haygarth, is een onderbelicht fenomeen.

Afgelopen jaren heb ik heel wat op dit gebied voorbij zien komen en opgezocht en nog steeds verbaas ik me keer op keer hoe creatief, origineel en inventief sommige wereldburgers zijn met troep, met afval!

En dat wil ik graag delen om jullie ook je laten verbazen! Elke week een blog op mijn site over gebruikt materiaal, design, upcycling, kunst, de makers, de producten, de ideeën en referenties.
Desktop weergave